S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
bio - raw - vegan - eko - bez lepku
Vitajte v internetovom obchode so zdravou a špeciálnou výživou, doplnkami stravy, prírodnou kozmetikou a ekodrogériou

CVIKLOVÉ RIZOTO

06.05.2017

CVIKLOVÉ RIZOTO

Ak nemáte veľmi v obľube výraznú zemitú chuť červenej repy, v rizote sa jej nemusíte obávať. Toto krémové rizoto je výborným a sýtym jedlom nielen pre chladné zimné dni. Vďaka cvikle doplníte Vášmu telu kopec antioxidantov a organického železa. Ak trpíte chudokrvnosťou (anémiou), toto jedlo je pre Vás ako stvorené.

 

INGREDIENCIE:

 

1 hrnček ryže arborio (ja som použila basmati)

1 a 1/2 až 2 hrnčeky vody alebo zeleninového vývaru

olivový alebo ryžový olej

cesnak, cibuľa

kurkuma

1 väčšia uvarená cvikla

1-2PL rastlinnej smotany ( ja som použila ryžovú)

lyžička masla alebo ghí masla

himálajska soľ

mleté čierne korenie

rastlinný parmezán

Na dochutenie: zmes semienok (slnečnica, tekvica, sézam) alebo tekvicové gomasio

 

POSTUP:

V hrnci krátko orestujeme na oleji nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme prepláchnutú ryžu a podlejeme cca. 2 násobným množstvom vody alebo vývaru, osolíme, pridáme kurkumu a varíme takmer do zmäknutia. Počas varenia premiešavame.

Uvarenú cviklu si postráhame na hrubšom strúhadle, môžete pokojne pokrájať aj na kocky. Keď už je ryža takmer hotová, primiešame k nej cviklu, premiešame, zjemníme ryžovou smotanou, čím dosiahneme krémovú konzistenciu, príp. maslo (nemusí byť). Necháme ešte dôjsť pri nízkej teplote, píp.vypnutej platničke. Naservírujeme na tanier, postrúhame syrom ( v prípade intolerancie na laktózu či ABKM použijeme rastlinný parmezán) a dozdobíme zmesou semiačok.

Toto jedlo je vhodné aj pre celiatikov, aj pre alergikov na bielkovinu kravského mlieka. Stačí, keď použijete rastlinnú smotanu, rastlinný syr parmezán a ghí maslo.

Prajem Vám dobrú chuť.

 

 

 

 

ODg2ZDM