INGREDIENCIE:
225 g kvalitnej horkej čokolády (min. 50%)
180g kokosového cukru (môže byť aj trstinový)
120g mandľovej múky
30g tapiokovej/maniokovej múky (môže byť aj ryžová)
30g kokosovej múky
125g živoč. min.80%masla (alebo rastlinný ALSAN BIO)
2 vajcia
trochu mlieka na zjemnenie - ja som použila mandľovú smotanu
1/4 KL prášku z bourbonskej vanilky
60g kakaa
20g kypriaceho prášku vínny kameň
Štipku himálajskej soli
Na obalenie:
30g kokosová múka a 30g mandľová múka
1PL kokosového cukru
štipka cejlónskej škorice
POSTUP:
Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli, necháme mierne vychladnúť, následne pridáme pri izbovej teplote zmäknuté maslo (alsan), zmiešané s cukrom a vajciami. Pridáme kakao, múky, kypriaci prášok z vínneho kameňa, štipku soli. Zľahka premiešame. Na záver pridáme trochu mlieka alebo rastlinnej smotany na zjemnenie.
Spracujeme pevnú hmotu, ktorá bude trochu lepivá. Hmotu necháme odstáť v chladničke cca. 2-3hodiny, príp. v mrazničke ( v zime na balkéne na mraze) cca. 30-40 minút.
Z hmoty tvarujeme dlaňami guľky veľkosti vlašského orecha, ktoré obalíme v zmesi na obaľovanie a poukladáme na plech s papierom na pečenie.
Nechávame dostatočný rozostup (cca. 4cm), pretože guľky zväčšia svoj objem. Pečieme pri teplote 170°C ( v teplovzdušnej rúre, pokojne aj naraz na 2 plechoch) cca. 15 minút.
Crinkles pred pečením: