TOVAR V AKCII
NOVINKY
NAJPREDÁVANEJŠÍ
Receptov na tradičné vanilkové rožteky je mnoho.Ja ich už niekoľko rokov pečiem podľa receptíku od mojej svokry, ktorá je vynikajúca gazdiná.No tento rok som chcela niečo netradičné a zároveň zdravšie. Základný recept som trochu "modifikovala", použila som zdravšie náhrady múk a sladidiel a toto je výsledok :)
Pomer múk si môžete ľubovoľne obmeniť a prispôsobiť, skúšala som to aj ja, sú vynikajúce rôzne verzie. Odporúčam však nenahradzovať inou múkou pohánkovú múku, dodá pečivu výnimočnú chuť.
Ingrediencie:
alebo
150g špaldová múka hladká biela
100g špaldová múka celozrnná hladká
250g maslo ( poctivé kravské, príp. pri intolerancii BKM - ALSAN BIO)
100g mletých orechov alebo orechovej múky ( ak použijete múku, je potrebné pridať viac masla)
70-80g trstinového alebo kokosového cukru ( odporúčam zmixovať na práškovú konzistenciu, odložiť si menšie množstvo aj na obaľovanie + pridať 1KL prášku z bourbonskej vanilky )
1KL kypriaci prášok z vínneho kameňa
Postup:
Všetky suroviny spolu v miske zmiešame, najskôr si môžeme pomôcť vareškou - maslo, cukor, orechy, múky, kypriaci prášok. Ku koncu, keď je cesto kompaktnejšie si rukami vytvarujeme hmotu, ktorú odložíme na cca. 1 hodinu do chladničky. (ak sa cesto lepí, pridáme viac múky)
Zo stuhnutej hmoty potom po kúskoch tvarujeme rohlíčky. Môžeme postupovať tak, že si z cesta odtŕhame menšie kúsky a tie v dlaniach šúľame do tvaru rožteka alebo si vyšúľame na doske väčší šúľok a ten potom rozdelíme na menšie.
Takto vytvarované rožteky ukladáme na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie.
Rúru si medzitým predhrejeme na cca. 170-180°C a pečieme cca. 8-10minút. Osobne používam teplovzdušný ohrev a pečiem vždy 2 plechy naraz.
Po upečení ešte teplé rožteky obaľujeme v zmesi zmixovaného trstinového cukru s práškom z bourbonskej vanilky. Môžeme použiť aj kokosový cukor, ktorý dodá rožtekom príjemnú karamelovú príchuť.
Rožteky sú hneď po upečení krehučké, jemné, hoci je v nich cítiť pohánku, jej chuť je jemná a nevtieravá.
Dobrú chuť Vám želám :)